در مصاحبه شغلی وظیفه شما این است که شخصِ مصاحبهکننده را قانع کنید مهارت، دانش و تجربه کافی برای شغل مورد نظر را دارید. به همین دلیل، مطمئناً کارفرما سوالات بسیاری از شما خواهد پرسید. پس بهتر است پیش از حضور در جلسه مصاحبه، کمی درباره شرکت موردنظر تحقیق کنید و اطلاعاتی درباره میزان درآمد یا آخرین محصولشان به دست آورید.
فهرست مطالب
Toggleهیچ چیز در کاریابی ناامیدکنندهتر از این نیست که کارجو از اشتیاقش برای کار در یک مجموعه بگوید، اما حتی ابتداییترین اطلاعات را دربارۀ آنجا نداند! در ادامۀ این مقاله به شما توضیح خواهیم داد که چگونه میتوانید خود را برای یک مصاحبه شغلی آماده کنید.
پیش از مصاحبه شغلی درباره شرکت مورد نظر تحقیق کنید
وبسایت شرکت مورد نظر و همچنین آگهی شغلی شرکت، بهترین مکان برای شروع تحقیقات است زیرا محصولات و خدمات را به همان شکلی که باید دیده شوند، معرفی میکند. همچنین، به شما کمک میکند تا با فرهنگ سازمانی آن مجموعه آشنا شوید. به علاوه، بهتر است برای آشنایی بیشتر، گزارش سالانهشان را بررسی کنید و به دنبال صفحه اخبار در وبسایتشان باشید.
همانطور که اطلاعات به دست آمده را تجزیه و تحلیل میکنید به نقش خود و ارتباط آن با ماموریت شرکت فکر کنید. همچنین، میتوانید در وبسایت جستجو کرده و اطلاعات بیشتری درباره شخص یا اشخاصی که قرار است با شما مصاحبه کنند، به دست آورید.
پیشنهاد میکنیم زمانی را به جستجو در اینترنت اختصاص دهید تا اطلاعات بیشتری درباره آن مجموعه پیدا کنید. نام شرکت را در گوگل جستجو کنید و ببینید چه خبر جدیدی دربارهشان وجود دارد. همچنین، شما میتوانید در شبکههای اجتماعی از کارمندان مجموعه، اطلاعاتی درباره نحوه کار در آنجا یا فرهنگ سازمانیشان به دست بیاورید.
یک پیشنهاد حرفهای: چنین تحقیقی را برای نام خود نیز انجام دهید و ببینید با جستجوی نام خود، چه نتایجی در گوگل نشان داده خواهد شد. ممکن است کارفرمای شما نیز پیش از مصاحبه شغلی ، همین تحقیقات را درباره شما انجام دهد.
مهارتهایتان را با نیازمندیهای شغل مورد نظر مقایسه کنید
- شغل مورد نظر را تحلیل کنید: در این مرحله دانش، مهارت و توانایی خواسته شده در آگهی شغل را بررسی کنید.
- سلسلسه مراتب را بدانید: جایگاه خود را در چارت سازمانی شرکت مورد نظر بدانید.
- مقایسه کنید: مهارتهای خود را با توانمندیهای خواسته شده مقایسه کنید.
پیش از مصاحبه شغلی پاسخها را آماده کنید
بیشتر مصاحبهها ترکیبی از بررسی رزومه، رفتار و پاسخهای شما به سوالات مطرح شده هستند. به همین دلیل شما باید پاسخ بسیاری از سوالات را از قبل بدانید.
در تمامی مصاحبهها، تعدادی سوال مشترک وجود دارد. سوالاتی از قبیل:
- ممکن است کمی درباره خودتان توضیح دهید؟
- نقاط قوت خودتان را میشناسید؟
- میتوانید نقاط ضعف خودتان را نام ببرید؟
- چرا باید شما را برای کار در شرکت انتخاب کنیم؟
- در پنج سال آینده خودتان را در چه جایگاهی میبینید؟
مطمئن باشید در هر جلسه مصاحبهای، این سوالات از شما پرسیده خواهد شد. بنابراین بهتر است کمی وقت بگذارید و پاسخهایی مناسب برای این سوالات آماده کنید.
برای پوشش خود برنامهریزی کنید
یکی از دغدغههای کارجویان پیش از مصاحبه شغلی ، نحوه پوشیدن لباس است. مطمئناً پوشش مناسب میتواند تاثیر اولیه خوبی بر کافرما داشته باشد. ما به شما توصیه میکنیم که پیش از شروع مصاحبه شغلی حتماً نکات زیر را در انتخاب نوع پوشش خود لحاظ کنید:
- از رنگهای خنثی استفاده کنید: سعی کنید در پوشش خود از رنگهای مرسوم و خنثی استفاده کنید. این نوع پوشش تقریباً در همه شرکتها مورد پسند است.
- بیش از حد رسمی نباشید: اگر پیش از مصاحبه به شما گفته شده مانند یک کارمند معمولی لباس بپوشید، بهتر است در انتخاب پوشش خود دقت کنید.
- اُتو کشیده باشید: مطمئن شوید لباسهایتان پاک، مرتب و بدون چروک هستند.
- تاثیرگذار باشید: طوری لباس بپوشید که ظاهر کلیتان خوب و شستهورفته باشد و در نگاه اول، تاثیر مثبتی بر دیگران بگذارد.
در مطلب برای مصاحبه شغلی چه لباسی بپوشیم؟ به طور مفصل درباره این موضوع صحبت کردهایم.
مدارک مورد نیاز همراهتان باشد
اگر پیش از مصاحبه از شما خواسته شده برخی از مدارکتان را به همراه داشته باشید بهتر است از شب قبل، این مدارک را آماده کنید.
- یک کپی از رزومه خود یا در صورت نیاز، فایل PDF آن را به همراه داشته باشید.
- همراه خود یک دفترچه یادداشت و خودکار به همراه داشته باشید.
- اطلاعاتی که برای پُر کردن فرمهای مختلف لازم است را به همراه داشته باشید.
- برخی از نمونه کارهای مرتبط خود را به رزومه ضمیمه کنید یا آنها را در روز مصاحبه به همراه داشته باشید.
به ارتباط غیرکلامی خود دقت کنید
شاید تصور کنید آنچه در مصاحبه میگویید تنها چیزی است که در مشغول بهکار شدن شما تاثیر دارد، اما همیشه اینطور نیست. بیشتر مواقع رفتار شما پیش از شروع مصاحبه زیر نظر گرفته میشود. در حقیقت، رفتار و ارتباط غیرکلامیتان میتواند بیانگر بسیاری از ویژگیهای شما باشد. در طول مصاحبه نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
- هشیار باشید: ارتباط غیرکلامی، به اندازه هزاران کلمه موثر است.
- مصاحبه برای شما زودتر آغاز میشود: به خاطر داشته باشید ممکن است رفتار شما در اتاق انتظار به مصاحبهکنندگان گزارش شود.
- اعتماد به نفس خود را نشان دهید: لبخند بزنید، ارتباط چشمی برقرار کنید و محکم دست بدهید.
- حرکات شما مهم هستند: صاف، اما راحت بنشینید. از رفتارهایی که نشاندهندۀ اضطراب است مانند تکان دادن خودکار یا کوبیدن پا بر روی زمین، پرهیز کنید.
- دقیق باشید: درحالیکه به سوالات مصاحبهکننده پاسخ میدهید به چشمان او نگاه کنید، اما هیچوقت خیره نشوید.
- به فضای شخصیشان احترام بگذارید: تا جای ممکن وسیلهای بر روی میز مصاحبه قرار ندهید.
- واکنشهایتان را مدیریت کنید: حالت صورتتان، نشاندهندۀ احساسات شماست. سعی کنید واکنشهای خود را کنترل کنید و تصویری مثبت از خودتان نمایش دهید.
برای درک بهتر این موضوع از شما دعوت میکنیم تا مطالب زیر را مطالعه کنید:
سوال بپرسید
بسیاری از مصاحبههای شغلی با این سوال به پایان میرسند: “آیا شما سوالی ندارید؟”
بهترین کار این است که پیش از مصاحبه، کمی وقت بگذارید و سوالاتی که برایتان پیش آمده را یادداشت کنید. سوالاتی بپرسید که در طول مصاحبه، اطلاعاتی دربارهشان به دست نیاوردهاید. همچنین، اگر پاسخ سوالتان در وبسایت شرکت موجود است، بهتر است از مطرح کردنش منصرف شوید.
برای مثال میتوانید از مصاحبهکننده بپرسید:
- به نظر شما چه چیز باعث میشود که سازمان شما محل مناسبی برای کار کردن باشد؟
- از نظر شما مهمترین معیار برای موفقیت در این شغل چیست؟
- اگر ممکن است کمی درباره فرهنگ سازمانیتان توضیح دهید.
- عملکرد من چگونه ارزیابی خواهد شد؟
- چه فرصتهایی برای پیشرفت من در این مجموعه وجود دارد؟
- قدم بعدی در روند مشغول بهکار شدنتان چیست؟
پرسیدن چنین سوالاتی پس از مصاحبه نه تنها شما را فردی علاقمند به فعالیت در آن مجموعه نشان خواهد داد، بلکه این تصویر را در ذهن مصاحبهکننده به وجود میآورد که شما فردی دقیق و اهلِ تحقیق هستید.
همچنین، بر اساس پاسخهایی که دریافت خواهید کرد متوجه شرح وظایف خود و فرهنگ سازمانی آن مجموعه خواهید شد که این موضوع روند تصمیمگیری را نیز برایتان آسان خواهد کرد.
پیشنهاد میکنیم مطلب سوالاتی که در پایان مصاحبه باید از کارفرما بپرسید را برای اطلاعات بیشتر در این زمینه مطالعه کنید.