یکی از شاخههای مهندسی برق، رشته مهندسی مخابرات است که بر طراحی و بهینهسازی سیستمها و اجزای ارتباطی و همچنین توسعه محصولات فناوری الکترونیک، تمرکز دارد. محدوده فعالیت مهندسین مخابرات شامل طراحی مدارهای پایه تا ارائه استراتژیهای توسعه انبوه و بهینهسازی زیرساختهای ارتباطی میشود. درحقیقت، این مهندسان در صنایع مختلف ازجمله شبکه تلفن و اینترنت، رادیو و تلویزیون و ارتباطات ماهوارهای مشغول به فعالیت میشوند. اگر کنجکاو شدید بیشتر درمورد رشته مهندسی برق مخابرات بدانید، تا انتهای این متن همراه ما شوید تا اطلاعات کاملی را در اختیارتان قرار دهیم.
فهرست مطالب
Toggleرشته مهندسی برق مخابرات چیست؟
رشته مهندسی مخابرات به ارائه فناوریهایی برای انتقال اطلاعات از راه دور میپردازد. این رشته به دلیل اهمیت روزافزون شبکههای دیجیتال و بیسیم و همچنین فشردهسازی و رمزگذاری اطلاعات، بهشدت با ارتباطات داده در دنیای امروز مرتبط است. بهطورکلی، رشته مهندسی مخابرات برای کسانی که علاقهمند به موارد زیر هستند جذاب خواهد بود:
- ارتباطات ماهوارهای
- پردازش سیگنال و تصویر
- فیبرهای نوری و فوتونیک
- ارتباطات ماهوارهای سیار
- شبکههای داده
- سیستمهای نرمافزاری ازجمله تجارت الکترونیک
- دستگاهها و سیستمهای میکروالکترونیکی
- کدگذاری، فشردهسازی، رمزگذاری و انتقال دادهها
- مخابرات کوانتومی
درحقیقت، رشته مهندسی برق مخابرات به طور مداوم در حال پیشرفت است و فناوریها و نوآوریهای جدید در این حوزه همیشه درحالتوسعه بودهاند. بهعنوانمثال، پذیرش گسترده فناوری بیسیم ۵G منجر به پیشرفتهای قابلتوجهی در ارتباطات تلفن همراه شده است که سرعت بیشتر و تأخیر کمتری را برای کاربران فراهم میکند.
مهندس برق مخابرات کیست و حقوق او چقدر است؟
مهندسان مخابرات، افرادی هستند که سیستمها و شبکههای مخابراتی را طراحی، توسعه و نگهداری میکنند. این سیستمها و شبکهها، امکان انتقال داده، صدا و ارتباطات تصویری را در فواصل طولانی از طریق رسانههای مختلف مانند کابل، ماهواره و شبکههای بیسیم فراهم میکنند.
مهندسان برق مخابرات در صنایع مختلفی همچون مخابرات، رادیو، تلویزیون و تولید فناوری علمی و شخصی کار میکنند. طراحی دستگاههایی مانند تلفنهای همراه، تلویزیون، رادیو، رایانه و شبکههای وایفای از جمله کارهایی است که مهندسان مخابرات انجام میدهند.
بر اساس آمار ایران سلری از میانگین حقوق و دستمزد سال ۱۴۰۳ میانگین حقوق یک مهندس برق ۲۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است. البته این رقم میانگین دریافتی افراد شاغل در این حوزه است و درآمد شما میتواند کمتر یا بیشتر از این مقدار باشد.
اگر به دنبال فرصتهای استخدام مهندس برق مخابرات هستید، میتوانید آگهیهای ایران تلنت را بررسی کنید.
گرایشهای مختلف رشته مخابرات کدام است؟
رشته مهندسی مخابرات (Telecommunications engineering) یکی از گرایشهای مهندسی برق است که رشتههای مخابرات نوری، میدان و امواج، سامانه و مخابرات رمز، از زیرمجموعههای آن به شمار میرود؛ بهطورکلی، این رشته مهندسی در حوزه توسعه فناوریها و سیستمهای ارسال و دریافت اطلاعات فعالیت میکند؛ ازاینرو، هدف اصلی آن را میتوان آموزش دانشجویان در ۴ زمینه اصلی دانست:
- فرستنده
- مرحله میانی
- گیرنده
- گسترش شبکه
مقاطع مختلف رشته مهندسی برق مخابرات در دانشگاه
در دوره کارشناسی رشته مهندسی مخابرات، دانشجویان، ابتدا دروس پایه همچون ریاضی، فیزیک، آمار و… را گذرانده و در ادامه باید دروس اصلی ازجمله مدار الکترونیک، ماشین مغناطیس و… را پاس کنند. درنهایت، با گذراندن دروس تخصصی مانند موج آنتن و مایکروویو، مخابرات فیلتر و سنتز میدان، مخابرات دیجیتال و… میتوانند با مدرک مهندسی برق گرایش مخابرات فارغالتحصیل شوند. رشته مهندسی برق مخابرات در مقطع کارشناسیارشد ۴ گرایش دارد:
- میدان
- سیستم
- شبکه
- کدینگ (رمز)
در گرایش میدان، به بررسی طراحی آنتنها، طراحی مدارات، مایکروویو، رادار، محافظتها و خطرات الکترومغناطیسی، انتقال امواج در محیطهای مختلف و… پرداخته خواهد شد. گرایش سیستم رشته مخابرات در دوره فوقلیسانس به بررسی مواردی مانند فشردهسازی اطلاعات، نحوه ذخیرهسازی و بازیابی اطلاعات، مدولهسازی اطلاعات، رمزگذاری، تشخیص خطا و… میپردازد. فارغالتحصیلان در این رشته از مدارها در مقیاس مخابراتی و ادوات پیشرفته الکترونیکی برای طراحی سامانههای پیچیده مخابراتی استفاده میکنند.
۵ مهارتی که موفقیت شغلی مهندسان برق مخابرات را تضمین میکند
تمرکز اولیه رشته مهندسی برق مخابرات، طراحی و اجرای سیستمهای ارتباطی کارآمد و قابلاعتماد است که نیازهای کاربران را برآورده کند. مهندسان مخابرات وظایف مختلفی ازجمله طراحی و نصب تجهیزات مخابراتی، توسعه زیرساخت شبکه و نگهداری و تعمیر سیستمهای موجود را بر عهده دارند. آنها همچنین با متخصصان دیگر ازجمله توسعهدهندگان نرمافزار و مهندسان کامپیوتر برای ایجاد فناوریهای ارتباطی و برنامههای کاربردی جدید همکاری میکنند. بهطورکلی، علاقهمندان به این رشته بهتر است مهارتهای زیر را در خود تقویت کنند:
۱.مهارتهای ریاضی
تواناییهای حل مسائل پیچیده ریاضی برای استخدام مهندس برق مخابرات ضروری است. برای اینکه مهندسان مخابرات بتوانند موقعیتها را تجزیهوتحلیل کرده، مشکلات را حل کنند و تجهیزات را بسازند، باید درک عمیقی از حساب دیفرانسیل و انتگرال داشته باشند. پیشنهاد ایران تلنت به شما این است که در کنار تسلط بر مسائل ریاضی حداقل یکی از این نرمافزارهای کاربردی مهندسی برق مخابرات را هم یاد بگیرید:
- MATLAB
- LabVIEW
- Cadence
- SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis)
- ANSYS HFSS
۲. تمرکز بر جزئیات متعدد
افرادی که در رشته مهندسی برق مخابرات کار میکنند، علاوه بر توسعه سیستمهای الکتریکی پیچیده، باید عناصر تکنولوژیکی متعددی را نیز در نظر بگیرند؛ همچنین، در حین انجام وظایف پیچیده، یک مهندس مخابرات باید با تمرکز بسیار، عناصر موردنیاز برای پروژه را نیز طراحی کند.
۳. توانایی انجام همزمان چند کار
شغل یک مهندس مخابرات، گاهی مستلزم انجام چندوظیفه بهصورت همزمان است. بهعنوانمثال، برای پیادهسازی زیرساختها و نرمافزارهای مخابراتی، او باید اطلاعات پیچیده را جمعآوری، سازماندهی و مستند کند. درواقع، این افراد در زمینه نگهداری سختافزار و برنامه، ارتقا و حل چالشهای پیشآمده، راهکارهایی را ارائه میدهند که ممکن است نیاز به انجام اموری بهصورت موازی باشد.
۴. مهارتهای ارتباطی
تعامل با فناوران، مشتریان و همکاران یک مجموعه، بخشی از کار یک مهندس مخابرات است. آنها باید مفاهیم دشوار را به زبان ساده توضیح دهند؛ چراکه این شغل شامل تعامل با سهامداران غیرفنی نیز هست؛ ازاینرو، داشتن مهارتهای ارتباطی خوب برای یک فرد علاقهمند به رشته مهندسی مخابرات بسیار ارزشمند است.
۵. مهارتهای مکانیکی
یک مهندس مخابرات باید مهارتهای فنی هم داشته باشد. آنها باید درمورد انواع ابزارها و قطعات ماشینآلات مورداستفاده در بخش مخابرات آگاه باشند تا بتوانند در مواقع لزوم با این تجهیزات نیز کار کنند. اگر در رشته مهندسی برق مخابرات تحصیل کردهاید، باید طرز کار با این ابزارها را بدانید:
- اسیلوسکوپ (Oscilloscope)
- مولتیمتر (Multimeter)
- ژنراتور سیگنال (Signal Generator)
- محافظ (Insulation Tester)
- انواع ICها
- آنتنها، ترانسفورماتورها، دیودها و ترانزیستورها و…
آشنایی با این ابزارها و قطعات به مهندسان برق و مخابرات کمک میکند تا بتوانند به طور مؤثر طراحی کنند، تست کنند، و مشکلات را در سیستمهای الکتریکی و مخابراتی شناسایی و رفع کنند.
جمعبندی
یکی از رشتههای مهندسی که به سرعت در حال توسعه بوده و تقاضا برای استخدام آن در حال افزایش است، رشته مهندسی برق مخابرات است. بر اساس چشمانداز شغلی، تعداد افراد شاغل در این حوزه در سالهای اخیر به طور پیوسته بیشتر شده است. درحقیقت، مهندسان مخابرات نقش حیاتی در طراحی و نگهداری سیستمها و شبکههای ارتباطی مدرن دارند و کار آنها به ارتباط افراد و مشاغل در سراسر جهان و امکان تبادل اطلاعات و ایدهها کمک میکند.
فارغالتحصیلان رشته مهندسی برق مخابرات میتوانند در پروژههای زیرساختی بزرگ یا صنایع کوچک استخدام شوند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و یافتن فرصتهای شغلی، میتوانید این عنوان شغلی را در آگهیهای پلتفرم کاریابی ایران تلنت جستجو کنید. به نظر شما آینده رشته مهندسی مخابرات چگونه خواهد بود؟