برند چیست؟

آیا می‌دانید برند چیست؟ احتمالا فکر می‌کنید مفهوم برند پدیده‌ی دنیای مدرن باشد، اما باید گفت این مفهوم به زمان غارنشینی انسان‌ها برمی‌گردد. ریشه کلمه Brand برگرفته از نامی است که انسان غارنشین بر حیوانات خود می‌گذاشت. انسان اولیه برای منحصربه‌فرد کردن دام خود از متعلقات دیگر افراد، یک نشان یا علامت روی آن جک می‌کرد تا به این وسیله قابل تشخیص باشد. این ماجرا سرآغاز چیزی است که امروزه آن را نام تجاری یا برند می‌نامند. در ادامه با تعریف صحیح و دقیق برند و اجزای آن آشنا می‌شوید.

تعریف برند

بسیاری به اشتباه برند را معادل نام تجاری می‌دانند. درحالی که نام تجاری به اسم برندها و قوانین انتخاب نام آن‌ها اشاره دارد. اما به راستی برند چیست؟ Brand تصور یا ذهنیت افراد درباره‌ی یک چیز، فرد، سازمان یا محصول است. هنگامی که به یک فرد یا مجموعه فکر می‌کنید مجموعه‌ای از ویژگی‌ها (مثبت یا منفی) در ذهن شما شکل می‌گیرد. این افکار ناشی از تبلیغات و تجربیات شما از ارتباط با آن فرد یا شرکت است که به آن برند می‌گویند.

یکی دیگر از اشتباهاتی که در تعریف برند رخ می‌دهد، معادل دانستن آن با لوگو یا نشان تصویری یک کسب‌وکار است. درحالی که لوگو تنها یکی از اجزای تصویری آن است. مهم است بدانید نه تنها تولیدکنندگان محصولات، بلکه مجموعه‌هایی که خدمات ارائه می‌کنند نیز می‌توانند Brand باشند. به طور مثال شرکت آمازون با ارائه بستر مناسب برای خرید و ارسال کالا در سراسر دنیا یک برند قوی است. از دیگر سو افرادی به خودی خود و سازمان‌ها به تنهایی نیز می‌توانند برند باشند. که این موضوع نشان می‌دهد برای برند بودن الزاما نباید کالایی طراحی و تولید کرد بلکه ایجاد یک تصویر ذهنی در مخاطب و تثبیت آن برای این موضوع کافی است. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه بهتر است سری به یادداشت برندینگ سازمانی و پرسونال برندینگ بزنید.

برند چگونه ساخته می‌شود؟

ساخت برند کار یک فرد نیست. بلکه گروهی از افراد دست به دست یکدیگر می‌دهند تا Brand Story را نوشته و آن را به گوش مخاطبان برسانند. برای برندینگ به تخصص کارشناس برند نیاز است. به‌علاوه تخصص‌ Brand Manager برای نگه‌داری از برند و هدایت آن در طولانی مدت نیز الزامی است. این دو نفر در کنار یک دیگر با ساخت چشم‌انداز و اهداف برند و ترسیم ماموریت‌های برند، پایه‌های هویتی برند را می‌سازند.

برند

ساخت برند نیاز به تخصص‌های مختلفی از جمله کارشناس برندینگ دارد.

آن‌ها برای نوشتن داستان برند و ترسیم ویژگی‌های دیداری Brand به تخصص‌های دیگری از جمله تخصص نویسندگی، تخصص تصویرسازی و گرافیک نیازمند هستند. همچنین برای توسعه‌ی یک برند در دنیای دیجیتالی به تخصص‌های دیگری مثل استخدام کارشناس سوشال مدیا، کارشناس سئو و کارشناس دیجیتال برندینگ نیاز است.

یک برند چه اجزایی دارد؟

هر Brand دارای اجزای مختلفی است که بسته به جنس و کارکرد آن در ۴ دسته‌ی اجزای هویتی، اجزای دیداری، اجزای کلامی و اجزای دیجیتالی قرار می‌گیرد:

اجزای دیداری برند

مهم‌ترین بخش یک برند را احتمالا می‌توان اجزای دیداری یک Brand دانست. کسب‌وکارهایی که در ذهن مردم تثبیت‌شده هستند، حداقل یک لوگوی به یادماندنی دارند. به‌علاوه اجزای دیگری مانند رنگ‌های به کار رفته در طراحی لوگو و محصولات یک Brand و آیکن‌های استفاده شده در طراحی آن اجزای دیداری یک برند را می‌سازند. ساخت لوگو یکی از اقدامات اولیه برندینگ است. این کار توسط گرافیست یا طراح برند انجام می‌شود و مدیر برند بر آن نظارت دارد.

اجزای کلامی Brand

یک Brand برای ارتباط با مخاطبان خود تنها به تصویر و محصولات نیاز ندارد. بلکه از طریق محتوای نوشتاری و کلامی هم با مشتریان خود ارتباط برقرار می‌کند. درنتیجه هرچه از یک برند خوانده یا از زبان برند گفته می‌شود، در دسته اجزای کلامی برند جای می‌گیرد. از جمله اجزای کلامی برندها می‌توان به متن‌های نوشته شده روی محصولات، نام برند، لحن کلام برند در ارتباط با مشتریان، طرز صحبت کردن کارشناسان روابط عمومی و … اشاره کرد. دقت کنید که داستان برند با لحن و کلامی روایت می‌شود که توسط Brand Manager یا کارشناس برندینگ طراحی شده است.

اجزای دیجیتالی برند

هر برند که علاوه‌بر دنیای واقعی، در دنیای دیجیتالی هم حضور دارد، دارای اجزای دیجیتالی است. منظور از اجزای دیجیتالی یک برند، وب‌سایت و سایر کانال‌های ارتباطی یک کسب‌وکار یا فرد در شبکه‌های اجتماعی است. اکنون که در دنیای ارتباطات به سر می‌بریم، اجزای دیجیتالی برندها نقش پررنگی در موفقیت افراد وسازمان‌ها دارند. معمولا مدیریت و نظارت بر فعالیت مجازی برندها بر عهده مدیر برند است. اگر با وظایف و مسئولیت‌های دیگر مدیر برند آشنایی دارید، می‌توانید شانس خود را برای استخدام مدیر برند امتحان کنید.

اجزای هویتی Brand

اجزای هویتی برند، آن بخشی از یک برند است که مشتریان کمتر به صورت مستقیم با آن سروکار دارند و بیشتر افرادی که مسئولیت طراحی برند و توسعه برند را برعهده دارند با آن سروکار دارند. اجزای هویتی برند شامل اهداف و چشم‌اندازهای برند، ماموریت برند، مخاطب برند و شخصیت برند است. طراحی اجزای نام‌برده شده از وظایف کارشناس برند است. آگهی‌های شغلی مربوط به استخدام کارشناس برندینگ را بررسی کنید تا مهارت‌های خود را برای احراز این موقعیت شغلی بسنجید.

شناخته‌شده‌ترین برندهای دنیا کدامند؟

۱۰ نمونه از شناخته‌شده‌ترین برندهای دنیا در سال ۲۰۲۴ میلادی عبارتند از:

 

برند های معروف دنیا

شناخته‌شده‌ترین برندهای دنیا در سال ۲۰۲۴

  • آمازون (تجارت الکترونیک)
  • اپل (تکنولوژی)
  • سامسونگ (تجاری)
  • گوگل (تکنولوژی)
  • شنل (پوشاک و اکسسوری)
  • بِربری (پوشاک و اکسسوری)
  • گوچی (پوشاک و اکسسوری)
  • هرمس (پوشاک و اکسسوری)
  • تویوتا (خودرو)
  • بلنسیاگا (پوشاک و اکسسوری)

جمع‌بندی

در این یادداشت گفتیم که نام تجاری ترجمه صحیحی از Brand نیست و بهتر است از «Brand» برای بیان ادراکمان از یک کسب‌وکار استفاده کنیم. چراکه Brand به ذهنیت‌ها و تصورات ما درباره‌ی افراد، شرکت‌ها و سازمان‌ها اشاره دارد و معادل فارسی دقیقی برای آن نمی‌توان پیدا کرد. برای ساخت Brand به تخصص‌های مختلفی نیاز است که از جمله آن می‌توان کارشناس و مدیر برندنینگ؛ کارشناس محتواف گرافیست، کارشناس سئو و … اشاره کرد. اجزای اصلی هر برند را می‌توان در ۴ دسته اجزای هویتی، دیداری، کلامی و دیجیتالی جای داد. مهم‌ترین نکته در خصوص برند این است که لزوما یک برند تولیدات ملموسی ندارد و افراد و سازمان‌ها نیز به خودی خود می‌توانند برند باشند و ذهنیات و تصوراتی را در ذهن مخاطبانشان ایجاد کنند.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

آگهی های مرتبط

برنامه‌نویس Blazor

خدمات انفورماتیک